Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(−4,−5,4), B(2,−3,5), C(2,1,2)
oraz długość jego wysokości hC opuszczonej z wierzchołka C.
Mam wzor P=1/2 |(AB→, AC→)|
wyszlo mi AB=-2 -8 1 Ac= -2 -4 -2
Co dalej???
Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach
\sqrt{}
\( \vec{AC}=[6,6,-2]\)
\(\vec{AB} \times \vec{AC} =[-10,18,24]\)
\(|[-10,18,24]|= \sqrt{100+324+576}=10 \sqrt{10} \)
zatem \(P_{ABC}=5 \sqrt{10} \)
\( \vec{AB}=[6,2,1]\)
\( \vec{AC}=[6,6,-2]\)
\(\vec{AB} \times \vec{AC} =[-10,18,24]\)
\(|[-10,18,24]|= \sqrt{100+324+576}=10 \sqrt{10} \)
zatem \(P_{ABC}=5 \sqrt{10} \)
Re: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach
jak w AB i AC wyszły takie liczby. Myslalem ze np AB=2-4, -3-5, 5-4= -2 -8 1