równanie liczby zespolonych

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malybeatbox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2021, 21:35
Płeć:

równanie liczby zespolonych

Post autor: malybeatbox »

Witam, przychodzę z problem dotyczącym liczb zespolonych.
Mianowicie jak rozwiązać równanie \(z^6 = -8i\), z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2021, 21:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie liczby zespolonych

Post autor: panb »

malybeatbox pisze: 01 lut 2021, 21:37 Witam, przychodzę z problem dotyczącym liczb zespolonych.
Mianowicie jak rozwiązać równanie \(z^6 = -8i\), z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.
\(-8i=8(\cos \frac{3}{2}\pi+i\sin \frac{3}{2}\pi) \)
Dalej już wzory na pierwiastkowanie.
ODPOWIEDZ