Napisać równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Napisać równanie
kierunkowe i parametryczne prostej, która przechodzi przez punkt: \(P = (2, -1, 5)\) i jest równoległa do płaszczyzn o równaniach \(H_1:\:3x\:-\:z\:+\:5\:=\:0\:\) i \(H_2:\:2x\:+\:y\:+\:1\:=\:0\: \)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2021, 12:35 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa tematu i wiadomości; cudujesz z tym kodem!
Powód: poprawa tematu i wiadomości; cudujesz z tym kodem!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Napisać równanie
Wektor rozpinający tę prostą \(\vec v_l=[3,0,-1]\times[2,1,0]=[1,-2,3]\), zatem
\( l\colon\begin{cases} x=2+t\\ y=-1-2t\\ z=5+3t\end{cases}\wedge t\in\rr \)
Pozdrawiam
\( l\colon\begin{cases} x=2+t\\ y=-1-2t\\ z=5+3t\end{cases}\wedge t\in\rr \)
Pozdrawiam