Pomoc algebry

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lousferig89
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 sty 2021, 04:47
Płeć:

Pomoc algebry

Post autor: lousferig89 »

Czy ktoś może pomóc z tym problemem algebry? Sklep z koszulkami ustala, że ​​funkcja zysku ze sprzedaży każdej koszulki po cenie 𝑝𝑝 jest określona przez funkcję \(𝑓𝑓 (𝑝𝑝) = - 15𝑝𝑝^2 + 255𝑝𝑝 -368\). Określ maksymalny zysk i cenę naliczoną za osiągnięcie tego maksymalnego zysku.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2021, 10:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1546
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 407 razy

Re: Pomoc algebry

Post autor: janusz55 »

\( pp^{*} = \frac{-255}{-30} = 8,5 zł.\)

\( ff_{max} = -15\cdot (8,5)^2 +255\cdot 8,5 -368 = 715.75 \) zł.
ODPOWIEDZ