Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: m4rc3ll »

Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe \(f\) zakładając, że:
a) \(Kerf = lin{(1;1;0); (-1; 1; 0)}, \)
b) \(Kerf = {(x; 0) : x \in R}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: panb »

m4rc3ll pisze: 26 sty 2021, 18:24 Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe \(f\) zakładając, że:
a) \(Kerf = lin{(1;1;0); (-1; 1; 0)}, \)
\(f(x,y,z)=(z,2z,3z)\)

W ten deseń do b) sam pewnie wymyślisz.
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: m4rc3ll »

panb pisze: 26 sty 2021, 19:14
m4rc3ll pisze: 26 sty 2021, 18:24 Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe \(f\) zakładając, że:
a) \(Kerf = lin{(1;1;0); (-1; 1; 0)}, \)
\(f(x,y,z)=(z,2z,3z)\)

W ten deseń do b) sam pewnie wymyślisz.
Proszę wybaczyć, lecz nie robiłem zadań tego typu. Na oko widzę, że jest tutaj jakaś funkcja, endomorfizm. Mógłby mi Pan napisać ogół ideii?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: panb »

Nie napisałeś, że potrzebne uzasadnienie

\(e_1=(1,0,0),\,\,\, e_2=(0,1,0),\,\,\, e_3=(0,0,1)\\
(1,1,0)=e_1+e_2,\,\,\, (-1,1,0)=e_1-e_2\\
0=f(1,1,0)=f(e_1)+f(e_2) \wedge 0=f(1,-1,0)=f(e_1)-f(e_2) \So f(e_1)=f(e_2)=0\\
0\ne f(e_3)= f(0,0,1)= \text{ cokolwiek niezależnego od (1,1,0) i (1,-1,0) np. (1,1,1) albo (1,2,3)}\\
\text{ Stąd } f(x,y,z)=(z,2z,3z) \\

f(x,y,z)=0\iff(z,2z,3z)=(0,0,0) \iff z=0\)
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: m4rc3ll »

Mógłbym prosić jeszcze o dodanie komentarzy, najlepiej "Step by step"? Z czystych obliczeń dedukuje, że szukamy, odwzorowania, które będzie niezależne od \( f(0,0,1) \wedge f(1,-1,0)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: panb »

Nie, dobre będzie każde odwzorowanie, które spełnia warunek \(f(0,0,1)\ne(0,0,0)\) oraz \(f(0,0,1)\) jest wektorem niezależnym od \((1,1,0) \text{ i } (1,-1,0)\).
Żeby była niezależność wystarczy, żeby trzecia współrzędna \(f(0,0,1)\) była niezerowa.

W drugim zadaniu można zapisać, że \(Ker f=Lin\{(1,0)\}\)

Nie szukaj tu głębi, spróbuj z podpunktem b).
m4rc3ll
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 24 lis 2020, 21:13
Podziękowania: 94 razy
Płeć:

Re: Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: m4rc3ll »

Czyli w drugim zdanku mogło by być

\(f(x,y,)=(y,2y)\)
\(f(x,y)=0\iff(y,2y)=(0,0) \iff y=0\)
?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Skonstruować przykładowe odwzorowania liniowe

Post autor: panb »

Tak jest!!!
ODPOWIEDZ