Wyznaczyć gradient funkcji

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Wyznaczyć gradient funkcji

Post autor: krniasty »

Wyznacz gradient funkcji \(f(x,y,z) = xy^3 ln z-2x^3z+ze^x\) w punkcie \((x_0,y_0,z_0) = (0, 1, 2)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć gradient funkcji

Post autor: eresh »

krniasty pisze: 25 sty 2021, 10:50 Wyznacz gradient funkcji \(f(x,y,z) = xy^3 ln z-2x^3z+ze^x\) w punkcie \((x_0,y_0,z_0) = (0, 1, 2)\)
\(\frac{\partial f}{\partial x}=y^3\ln z-6x^2z+ze^x\\
\frac{\partial f}{\partial x}(0,1,2)=\ln 2-2\\
\frac{\partial f}{\partial y}=3xy^2\ln z\\
\frac{\partial f}{\partial y}(0,1,2)=0\\
\frac{\partial f}{\partial z}=\frac{xy^3}{z}-2x^3+e^x\\
\frac{\partial f}{\partial z}(0,1,2)=1\\
\mbox{grad }f=(\ln 2-2,0,1)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ