Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
04xnrdsqkx
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 17 sty 2021, 13:55
Podziękowania: 22 razy

Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji

Post autor: 04xnrdsqkx »

Cześć pomożecie z zadaniem?
Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji:
\( f(x)=x^{2} \cdot e^{x} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji

Post autor: korki_fizyka »

Druga pochodna policzona? sprawdzony jej znak??
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji

Post autor: eresh »

04xnrdsqkx pisze: 23 sty 2021, 16:52 Cześć pomożecie z zadaniem?
Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji:
\( f(x)=x^{2} \cdot e^{x} \)
\(f'(x)=2xe^x+e^xx^2\\
f''(x)=2e^x+2xe^x+e^xx^2+e^x\cdot 2x\\
f''(x)=e^x(2+4x+x^2)\\
f''(x)>0\iff x\in (-\infty,-2-\sqrt{2})\cup (-2+\sqrt{2},\infty)\\
f''(x)<0\iff x\in (-2-\sqrt{2},-2+\sqrt{2}) \)

punkty przegięcia: \((-2+\sqrt{2},f(-2+\sqrt{2})), (-2-\sqrt{2},f(-2-\sqrt{2}))\)
funkcja jest wypukła w przedziałach \((-\infty,-2-\sqrt{2}),(-2+\sqrt{2},\infty)\), wklęsła w \((-2-\sqrt{2},-2+\sqrt{2})\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji

Post autor: panb »

04xnrdsqkx pisze: 23 sty 2021, 16:52 Cześć pomożecie z zadaniem?
Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji:
\( f(x)=x^{2} \cdot e^{x} \)
\(f'(x)=xe^x(x+2)=0 \iff x=0 \vee x=2: \,\,\, +++ (-2) --- (0) ++++\\
f''(x)=e^x(x^2+4x+2)=0 \iff x=-2-\sqrt2 \vee x=-2+\sqrt2: \,\,\, +++ (-2-\sqrt2) --- (-2+\sqrt2) +++\)


To właściwie wystarczy, prawda?
ODPOWIEDZ