Pomoże ktoś przy rozwiązywaniu zadania?
Rozwiąż równanie macierzowe
\(X\cdot \begin{bmatrix}
-1&0&0\\
0&-1&-1\\
1&1&2
\end{bmatrix} = [-1 ; -3 ; 0]\)
Rozwiąż równanie macierzowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 26
- Rejestracja: 17 sty 2021, 13:55
- Podziękowania: 22 razy
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie macierzowe
\(X= [-1 ; -3 ; 0] \cdot \begin{bmatrix}04xnrdsqkx pisze: ↑23 sty 2021, 16:42 Pomoże ktoś przy rozwiązywaniu zadania?
Rozwiąż równanie macierzowe
\(X\cdot \begin{bmatrix}
-1&0&0\\
0&-1&-1\\
1&1&2
\end{bmatrix} = [-1 ; -3 ; 0]\)
-1&0&0\\
0&-1&-1\\
1&1&2
\end{bmatrix}^{-1}\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie macierzowe
\(
\begin{bmatrix}-1&0&0\\ 0&-1&-1\\ 1&1&2 \end{bmatrix}^{-1}= \begin{bmatrix}-1&0&0\\-1&-2&-1\\1&1&1 \end{bmatrix} \)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 45
- Rejestracja: 03 gru 2020, 23:33
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 13 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie macierzowe
\(X=\left(\begin{matrix}-1&-3&0\end{matrix}\right)\cdot {\left(\begin{matrix}-1&0&0\\0&-1&-1\\1&1&2\end{matrix}\right)^{-1}}=\left(\begin{matrix}4&6&3\end{matrix}\right)\)
krok po kroku
Kontrola:
\(\left(\begin{matrix}4&6&3\end{matrix}\right)\cdot \left(\begin{matrix}-1&0&0\\0&-1&-1\\1&1&2\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-1&-3&0\end{matrix}\right)\)
krok po kroku
Kontrola:
\(\left(\begin{matrix}4&6&3\end{matrix}\right)\cdot \left(\begin{matrix}-1&0&0\\0&-1&-1\\1&1&2\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-1&-3&0\end{matrix}\right)\)