Oblicz pierwiastek

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
04xnrdsqkx
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 26
Rejestracja: 17 sty 2021, 13:55
Podziękowania: 22 razy

Oblicz pierwiastek

Post autor: 04xnrdsqkx »

Cześć pomógłby ktoś rozwiązać zadanko?
Oblicz :\(\sqrt[4]{ 2 - 2 \sqrt 3i}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz pierwiastek

Post autor: eresh »

04xnrdsqkx pisze: 23 sty 2021, 16:06 Cześć pomógłby ktoś rozwiązać zadanko?
Oblicz :\(\sqrt[4]{ 2 - 2 \sqrt 3i}\)
\(z=2-2i\sqrt{3}\\
|z|=\sqrt{4+12}=4\\
\arg z=\frac{5\pi}{3}\\
z_n=\sqrt[4]{4}(\cos\frac{\frac{5\pi}{3}+2k\pi}{4}+i\sin\frac{\frac{5\pi}{3}+2k\pi}{4}), k=0,1,2,3\\\)

\(z_0=\sqrt[4]{4}(\cos\frac{\frac{5\pi}{3}}{4}+i\sin\frac{\frac{5\pi}{3}}{4})=\sqrt{2}(\cos\frac{5\pi}{12}+i\sin\frac{5\pi}{12})\\\)
\(z_1=\sqrt[4]{4}(\cos\frac{\frac{5\pi}{3}+2\pi}{4}+i\sin\frac{\frac{5\pi}{3}+2\pi}{4})=\sqrt{2}(\cos\frac{11\pi}{12}+i\sin\frac{11\pi}{12})\\
z_2=\sqrt[4]{4}(\cos\frac{\frac{5\pi}{3}+4\pi}{4}+i\sin\frac{\frac{5\pi}{3}+4\pi}{4})=\sqrt{2}(\cos\frac{17\pi}{12}+i\sin\frac{17\pi}{12})\\
z_3=\sqrt[4]{4}(\cos\frac{\frac{5\pi}{3}+6\pi}{4}+i\sin\frac{\frac{5\pi}{3}+6\pi}{4})=\sqrt{2}(\cos\frac{23\pi}{12}+i\sin\frac{23\pi}{12})\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ