Obliczyć wartość podanego wyrażenia

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gigakox123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 22 sty 2021, 09:33
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Obliczyć wartość podanego wyrażenia

Post autor: Gigakox123 »

Obliczyć wartość podanego wyrażenia, wynik przedstawić w postaci algebraicznej:
\( \frac{\left(\sqrt{3}-i\right)^{24}}{\left(-1-i\right)^{12}} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obliczyć wartość podanego wyrażenia

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Obliczyć wartość podanego wyrażenia

Post autor: eresh »

Gigakox123 pisze: 23 sty 2021, 12:22 Obliczyć wartość podanego wyrażenia, wynik przedstawić w postaci algebraicznej:
\( \frac{\left(\sqrt{3}-i\right)^{24}}{\left(-1-i\right)^{12}} \)
\(z_1=(\sqrt{3}-i)\\
|z_1|=\sqrt{(\sqrt{3})^2+1^2}=2\\
\arg z_1=\frac{11\pi}{6}\\
z_1^{24}=2^{24}(\cos 44\pi+i\sin 44\pi)=2^{24}\)


\(z_2=(-1-i)\\
|z_1|=\sqrt{1+1}=\sqrt{2}\\
\arg z_1=\frac{5\pi}{4}\\
z_1^{12}=\sqrt{2}^{12}(\cos 15\pi+i\sin 15\pi)=-2^{6}\)


\(\frac{z_1}{z_2}=\frac{2^{24}}{-2^{6}}=-2^{18}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ