Współrzędne wektora

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
daroS0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 gru 2020, 21:29
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Współrzędne wektora

Post autor: daroS0 »

Jakie współrzędne ma wektor \(v^\to = [1,4] \in R^2\) w bazie B ={\( [1,5],[1,6]\)}
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Współrzędne wektora

Post autor: panb »

daroS0 pisze: 20 sty 2021, 20:52 Jakie współrzędne ma wektor \(v^\to = [1,4] \in R^2\) w bazie B ={\( [1,5],[1,6]\)}
\(\vec{v}=[x,y]\), które spełniają układ równań:
\( \begin{cases} x+y=1\\5x+6y=4 \end{cases} \)
daroS0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 gru 2020, 21:29
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: Współrzędne wektora

Post autor: daroS0 »

panb pisze: 20 sty 2021, 21:00
daroS0 pisze: 20 sty 2021, 20:52 Jakie współrzędne ma wektor \(v^\to = [1,4] \in R^2\) w bazie B ={\( [1,5],[1,6]\)}
\(\vec{v}=[x,y]\), które spełniają układ równań:
\( \begin{cases} x+y=1\\5x+6y=4 \end{cases} \)
Rozwiązałem układ i wyszło [2,-1], dziękuję za odpowiedź!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Współrzędne wektora

Post autor: panb »

To prawidłowy wynik. A wiesz skąd ten układ równań (to ważniejsze niż rozwiązanie go)?
daroS0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 gru 2020, 21:29
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: Współrzędne wektora

Post autor: daroS0 »

panb pisze: 20 sty 2021, 21:06 To prawidłowy wynik. A wiesz skąd ten układ równań (to ważniejsze niż rozwiązanie go)?
Mógłbym prosić o wyjaśnienie, ponieważ nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Współrzędne wektora

Post autor: panb »

Jasne, bo na szczęście to proste: \(x[1,5]+y[1,6]=[1,4]\)
daroS0
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 gru 2020, 21:29
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Re: Współrzędne wektora

Post autor: daroS0 »

panb pisze: 20 sty 2021, 21:14 Jasne, bo na szczęście to proste: \(x[1,5]+y[1,6]=[1,4]\)
Dziękuję bardzo jeszcze raz! Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Współrzędne wektora

Post autor: panb »

Dzięki, wzajemnie.
ODPOWIEDZ