równanie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

równanie

Post autor: kate84 »

\(z^2+(1+4i)z-(5+i)=0\)

wyszła mi \( \sqrt{ \Delta } \)= \( \sqrt{12i+13} \)
i dalej ciezko
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: panb »

Jak ci taka delta wyszła? Mi wychodzi 5+12i
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: równanie

Post autor: panb »

panb pisze: 24 lis 2020, 18:41 Jak ci taka delta wyszła? Mi wychodzi 5+12i
Szukamy takiego \(z=x+iy, \text{ żeby }(x+iy)^2=5+12i\\
\begin{cases} x^2-y^2=5\\xy=6\end{cases} \)
ODPOWIEDZ