Postac algebraiczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Postac algebraiczna

Post autor: kate84 »

Przedstaw w postaci algebraicznej pierwiastki kwadratowe liczb zespolonych:
a). \(1- i\sqrt{3} \)
a). \(2+3i \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Postac algebraiczna

Post autor: Jerry »

kate84 pisze: 24 lis 2020, 16:00 Przedstaw w postaci algebraicznej pierwiastki kwadratowe liczb zespolonych:
a). \(1- i\sqrt{3} \)
Niech
\(\sqrt{1- i\sqrt{3}}=z=a+bi \)
wtedy
\(1- i\sqrt{3}=a^2-b^2+2abi\)
czyli
\( \begin{cases}a^2-b^2=1\\2ab=\color{red}{-}\sqrt3 \end{cases} \)
i do odpowiedzi, przez równanie dwukwadratowe, blisko

Drugie - analogicznie

Pozdrawiam
PS. Ten pierwiastek można ładnie policzyć przez postać trygonometryczną... \(|1- i\sqrt{3} |=2\wedge\varphi=-{\pi\over3}\)

[edited] poprawka
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Postac algebraiczna

Post autor: kate84 »

a nie powinno byc \( -\sqrt{3} \)?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Postac algebraiczna

Post autor: Jerry »

Powinno... już poprawiam :oops:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ