\(\Bigl\{z \in\Bbb C: \text{Arg}(z+2-3i)= \frac{2 \pi }{3}\Bigr\} \)
W jaki sposób narysować wykres, jak interpretować ten zapis?
Wykres
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
- Podziękowania: 112 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Wykres
\(\text{Arg}\) to kąt w postaci trygonometrycznej.
Oznacz \(z=x+yi\) i licz. Skorzystaj potem z tego, jak wylicza się cosinus z postaci ogólnej. Finalnie otrzymasz równanie\[\frac{x+2}{\sqrt{(x+2)^2+(y-3)^2}}=-\frac{1}{2}.\]Rozwiąż to równanie.
Zadanie można też dość łatwo rozwiązać geometrycznie przesuwając układ współrzędnych do punktu \(-2+3i.\)
Oznacz \(z=x+yi\) i licz. Skorzystaj potem z tego, jak wylicza się cosinus z postaci ogólnej. Finalnie otrzymasz równanie\[\frac{x+2}{\sqrt{(x+2)^2+(y-3)^2}}=-\frac{1}{2}.\]Rozwiąż to równanie.
Zadanie można też dość łatwo rozwiązać geometrycznie przesuwając układ współrzędnych do punktu \(-2+3i.\)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Wykres
A może tak:MiedzianyDawid pisze: ↑22 lis 2020, 21:01 \(\Bigl\{z \in\Bbb C: \text{Arg}(z+2-3i)= \frac{2 \pi }{3}\Bigr\} \)
W jaki sposób narysować wykres, jak interpretować ten zapis?
\(z=x+iy \So z_1=z+2-3i=(x+2)+(y-3)i\\
Arg(z_1)=\varphi \So \tg(\varphi)= \frac{y-3}{x+2} \)
Ale \(Arg(z_1)= \frac{2}{3}\pi \So \frac{y-3}{x+2}=\tg \frac{2}{3}\pi=-\sqrt3 ,\,\,\, x\neq-2\\
y=-\sqrt{3}(x+2)+3\)
Odpowiedź: \(\Bigl\{z \in\Bbb C: \text{Arg}(z+2-3i)= \frac{2 \pi }{3}\Bigr\} =\{(x,-\sqrt{3}(x+2)+3):x\in\rr\bez\{-2\} \}\)