Liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Liczby zespolone

Post autor: lolipop692 »

Wyznacz pierwiastki zespolone\( \sqrt[4]{16} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Liczby zespolone

Post autor: Jerry »

Rozpatrzmy
\(w(z)=z^4-16=(z^2-4)(z^2+4)=(z-2)(z+2)(z-2i)(z+2i)\wedge z\in\cc\)
\(w(z)=0\iff z\in\{2,-2,2i,-2i\}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ