Znajdź rozwiązania zespolone
\(z^4-30z^2+289=0\)
Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
No, normalnie postępujesz, z tym, że ujemna delta (i inne) cię nie rusza. Ja zrobię bez delty.
\(z^2=u\\
u^2-30u+289=0 \iff (u-15)^2+64=0 \iff (u-15)^2=-64 \So u-15=\pm 8i \So u=15-8i \text{ lub } u=15+8i\\
z^2=15-8i \vee z^2=15+8i \\
z^2=15-8i \So z^2=(-4+i )^2 \So z_1=-4+i ,\,\, z_2=4-i\\
z^2=15+8i \So z^2=(4+i) ^2 \So z_3=4+i, \,\, z_4=-4-i\)
\(z^2=u\\
u^2-30u+289=0 \iff (u-15)^2+64=0 \iff (u-15)^2=-64 \So u-15=\pm 8i \So u=15-8i \text{ lub } u=15+8i\\
z^2=15-8i \vee z^2=15+8i \\
z^2=15-8i \So z^2=(-4+i )^2 \So z_1=-4+i ,\,\, z_2=4-i\\
z^2=15+8i \So z^2=(4+i) ^2 \So z_3=4+i, \,\, z_4=-4-i\)
Odpowiedź: \(z^4-30z^2+289=0 \iff z\in \{-4+i, \,\, -4-i, \,\,4-i, \,\,4+i\}\)