Przykłady macierzy

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Przykłady macierzy

Post autor: EatonFS »

Wskazać przykłady macierzy A, B takich że
a) \(A \neq 0, A^2=0\)
b) \(A \neq 0, B \neq 0, AB=0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Przykłady macierzy

Post autor: panb »

EatonFS pisze: 08 lis 2020, 14:17 Wskazać przykłady macierzy A, B takich że
a) \(A \neq 0, A^2=0\)
a) \( A=\begin{vmatrix}2&1\\-4&-2 \end{vmatrix} \) - pomnóż i sprawdź.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Przykłady macierzy

Post autor: panb »

EatonFS pisze: 08 lis 2020, 14:17 Wskazać przykłady macierzy A, B takich że

b) \(A \neq 0, B \neq 0, AB=0\)
\(A= \begin{bmatrix}1&2\\-1&-2 \end{bmatrix}, \,\,\, B= \begin{bmatrix} 2&-2\\-1&1\end{bmatrix} \)
Pomnóż je i sprawdź na wszelki wypadek.
ODPOWIEDZ