Rozwiąż równanie:
\(z^{6} − 7z^{3} − 8 = 0\)
Podstawiłem \(k = z^{3}\) i wyszło mi \(z_1 = -1\) , \( z_2 = 2\)
Nie wiem co teraz zrobić, próbowałem podzielić ten wielomian przez \((z+1)(z-2)\), lecz otrzymałem wielomian czwartego stopnia i nie wiedziałem jak znaleźć jego pierwiastki.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
Rozwiąż równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie
Co Ty kombinujesz ? To równanie nie ma więcej rozwiązań.
\(z^{6} − 7z^{3} − 8 = 0 \iff \)
\((z^3-8)(z^3+1)= 0 \iff \)
\(z^3=8 \vee z^3=-1 \iff \)
\(z=2 \vee z=-1 \)
\(z^{6} − 7z^{3} − 8 = 0 \iff \)
\((z^3-8)(z^3+1)= 0 \iff \)
\(z^3=8 \vee z^3=-1 \iff \)
\(z=2 \vee z=-1 \)
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Rozwiąż równanie
Jeśli dzielić,to przez \((x^3+1)\;\;\;lub\;\;\;\;(x^3-8)\)apidynos pisze: ↑29 paź 2020, 21:25 Rozwiąż równanie:
\(z^{6} − 7z^{3} − 8 = 0\)
Podstawiłem \(k = z^{3}\) i wyszło mi \(z_1 = -1\) , \( z_2 = 2\)
Nie wiem co teraz zrobić, próbowałem podzielić ten wielomian przez \((z+1)(z-2)\), lecz otrzymałem wielomian czwartego stopnia i nie wiedziałem jak znaleźć jego pierwiastki.
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
Do dalszego rozkładu na czynniki możesz zastosować wzory
\((a^3+b^3)=(a+b)(a^2-ab+b^2)\\a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)\)
Teraz licząc delty dla czynników stopnia drugiego wykażesz,że nie ma więcej rozwiązań rzeczywistych,a zespolone policzysz...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Rozwiąż równanie
Jeśli \(z\in\cc\), to
\(w(z)=z^{6} − 7z^{3} − 8 =(z^3+1)(z^3-8)=(z+1)(z^2-z+1)(z-2)(z^2+2z+4)=\\
\quad=(z+1)\left[\left(z-{1\over2}\right)^2+{3\over4}\right](z-2)\left[(z+1)^2+3\right]=\\
\quad=(z+1)\left[\left(z-{1\over2}\right)^2-\left({\sqrt3\over2}i\right)^2\right](z-2)\left[(z+1)^2-(\sqrt3i)^2\right]=\\
\quad=(z+1)\left(z-{1\over2}-{\sqrt3\over2}i\right)\left(z-{1\over2}+{\sqrt3\over2}i\right)(z-2)
\left(z+1-\sqrt3i\right)\left(z+1+\sqrt3i\right)\)
skąd pierwiastki
Pozdrawiam
PS. Pisz od razu, w jakiej dziedzinie!
\(w(z)=z^{6} − 7z^{3} − 8 =(z^3+1)(z^3-8)=(z+1)(z^2-z+1)(z-2)(z^2+2z+4)=\\
\quad=(z+1)\left[\left(z-{1\over2}\right)^2+{3\over4}\right](z-2)\left[(z+1)^2+3\right]=\\
\quad=(z+1)\left[\left(z-{1\over2}\right)^2-\left({\sqrt3\over2}i\right)^2\right](z-2)\left[(z+1)^2-(\sqrt3i)^2\right]=\\
\quad=(z+1)\left(z-{1\over2}-{\sqrt3\over2}i\right)\left(z-{1\over2}+{\sqrt3\over2}i\right)(z-2)
\left(z+1-\sqrt3i\right)\left(z+1+\sqrt3i\right)\)
skąd pierwiastki
Pozdrawiam
PS. Pisz od razu, w jakiej dziedzinie!