Pomoc do Algebry
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 paź 2020, 14:17
- Płeć:
Pomoc do Algebry
Potrzebuję pomocy z 2 problemami. 3x2 + 1 = x i x2 + 2 = x W podręczniku jest napisane, że odpowiedź na pierwszą z nich to 1 + - i razy Pierwiastek kwadratowy z 11 na 6. Jednak nie mogę znaleźć sposobu, aby znaleźć tę odpowiedź, chociaż mógłbym po prostu o czymś zapomnieć, więc każda pomoc w rozwiązaniu tych problemów byłaby bardzo mile widziana.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Pomoc do Algebry
Oczekujesz pomocy - napisz czytelny post z wykorzystaniem kodu \(\LaTeX\)
Pozdrawiam
https://zadania.info/fil/latex.pdf
Pozdrawiam
https://zadania.info/fil/latex.pdf
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Pomoc do Algebry
Tak to trzeba zapisać :
Otrzymasz taki zapis:
\( 3x^2 + 1 = x\\
3x^2-x+1=0,\,\,\, \Delta=1-4\cdot3=-11 \So \sqrt\Delta=i\sqrt{11}\\
x_1= \frac{1-i\sqrt{11}}{6},\quad x_2= \frac{1+i\sqrt{11}}{6}\)
Pamiętaj: \(\sqrt{-10}=\sqrt{-1\cdot10}=\sqrt{-1}\cdot \sqrt{10}=i\sqrt{10}\) - logiczne, nie?
Drugie zrób sobie samodzielnie.
Kod: Zaznacz cały
[tex] 3x^2 + 1 = x[/tex]
\( 3x^2 + 1 = x\\
3x^2-x+1=0,\,\,\, \Delta=1-4\cdot3=-11 \So \sqrt\Delta=i\sqrt{11}\\
x_1= \frac{1-i\sqrt{11}}{6},\quad x_2= \frac{1+i\sqrt{11}}{6}\)
Pamiętaj: \(\sqrt{-10}=\sqrt{-1\cdot10}=\sqrt{-1}\cdot \sqrt{10}=i\sqrt{10}\) - logiczne, nie?
Drugie zrób sobie samodzielnie.