Znajdź postać trygonometryczną - wzór eulera

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zf31djac
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 12 mar 2020, 16:43

Znajdź postać trygonometryczną - wzór eulera

Post autor: zf31djac »

Cześć,
zadanko:
Znajdź postać trygonometryczną następujących liczb:
\[a) 1 + e^{iy}\] // iy w potędze
\[b)e^{iy} + e^{2iy}\] //2iy i iy w potędze

W pierwszym myślałem o:
\[a) 1 + e^{iy} = 1 + cis(y) = 1 + \cos y + i\sin y \]
Nie podoba mi się tutaj że nie zgadza mi się wzór postaci trygonometrycznej, nie wiem co dalej.
W drugim robiłem analogicznie i wynik ten sam.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2020, 21:43 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: e^{iy}
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Znajdź postać trygonometryczną - wzór eulera

Post autor: Jerry »

zf31djac pisze: 12 paź 2020, 21:01 Znajdź postać trygonometryczną następujących liczb:
\[a) 1 + e^{iy}\]
\(z=(1+\cos y)+i\sin y\Rightarrow |z|=\sqrt{(1+\cos y)^2+(\sin y)^2}=\sqrt{2+2\cos y}\)
\(\phi=Arg\ z=\arccos{1+\cos y\over\sqrt{2+2\cos y}}={\sqrt{2+2\cos y}\over2}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ