Argument liczby zespolonej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
deftu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 31 maja 2020, 12:22
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Argument liczby zespolonej

Post autor: deftu »

Wyznacz część rzeczywistą i urojoną podanej liczby:
\(-\cos{3\pi\over8}+i\cdot\sin{3\pi\over8}\)
Jak z takiej postaci wyznaczyć argument ?
Ostatnio zmieniony 02 paź 2020, 20:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pisz w kodzie LaTeX !
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Argument liczby zespolonej

Post autor: Galen »

\(sin(\pi-\alpha)=sin\alpha\\cos(\pi-\alpha)=-cos\alpha\\z=cos\frac{5\pi}{8}+i\cdot sin\frac{5\pi}{8}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ