Prosta równoległa

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prosta równoległa

Post autor: Kowal1998 »

Niech l1 będzie prostą w E3 zadaną przed dwa punkty P1 = (3,4,−1), P2=(−1,−2,2), Q=(1,0,1)
znajdź prostą równoległa do l1 i przechodzącą przez punkt Q

Czy to tak się robi:

wyznaczam wektor v = P1P2 = [−1−3,−2−4,−1−2] = [−4,−6,−3]

prostą do wyznaczenia nazwę F, W = Rv

F = Q + W ={1 − 4t, −6t, −2t t∊R}

Czy dobrze to robię?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Prosta równoległa

Post autor: radagast »

Kowal1998 pisze: 23 cze 2020, 18:44 Niech l1 będzie prostą w E3 zadaną przed dwa punkty P1 = (3,4,−1), P2=(−1,−2,2), Q=(1,0,1)
znajdź prostą równoległa do l1 i przechodzącą przez punkt Q

Czy to tak się robi:

wyznaczam wektor v = P1P2 = [−1−3,−2−4,−1−2] = [−4,−6,−3]

prostą do wyznaczenia nazwę F, W = Rv

F = Q + W ={1 − 4t, −6t, −2t t∊R}

Czy dobrze to robię?
prawie dobrze. Na końcu mylisz się w rachunkach. Powinno być
\(F = Q + vt = \left\{(1 − 4t, −6t, 1−3t) t∊R \right\} \)
ODPOWIEDZ