Dla jakich wartości parametru a układ ma rozwiązanie?
\(
y = \left\{ \begin{array}{ll}
ax +y & \textrm{ =$2$}\\
3x-y & \textrm{$=1$}\\
x+4y& \textrm{$=a$}
\end{array} \right.
\)
Dla jakich wartości parametru a układ ma rozwiązanie?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: Dla jakich wartości parametru a układ ma rozwiązanie?
Jeśli miało być:
\(
\left\{ \begin{array}{ll}
ax +y =2\\
y =3x-1\\
x+4y=a
\end{array} \right.\So
\begin{cases} (a+3)x=3\\
x={a+4\over13}\end{cases} \So (a+3)\cdot {a+4\over13}=3
\)
to wystarczy rozwiązać
\(a^2+7a-27=0\)
Pozdrawiam
\(
\left\{ \begin{array}{ll}
ax +y =2\\
y =3x-1\\
x+4y=a
\end{array} \right.\So
\begin{cases} (a+3)x=3\\
x={a+4\over13}\end{cases} \So (a+3)\cdot {a+4\over13}=3
\)
to wystarczy rozwiązać
\(a^2+7a-27=0\)
Pozdrawiam