Równanie macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Charlott216
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 14 cze 2020, 12:04
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Równanie macierzowe

Post autor: Charlott216 »

Mając dane macierze:
\[A=\begin{bmatrix} 2 &-1\\ 3 & 0\\ \end{bmatrix} \\B=\begin{bmatrix} -3 &1\\ 2 & 1\\ \end{bmatrix} \\ C= \begin{bmatrix} 4 &-1&0\\ -2&1&3\\\end{bmatrix}\\ D= \begin{bmatrix} 1 &0&3\\ 0&2&-1\\ 1 &1&2\\\end{bmatrix} \]
Wykonaj jeśli to możliwe:
\[ 𝒂) 𝑨 ∙ 𝑪^𝑻 , \\𝒃) 𝑨 ∙ 𝑩 ∙ 𝑪, \\ 𝒄) 𝑪 ∙ D\]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie macierzowe

Post autor: kerajs »

Tu nie ma żadnego równania.
Działanie a) nie jest możliwe.
W pozostałych zastosuj schemat Falka :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BCenie_macierzy
ODPOWIEDZ