Oblicz macierz odwrotną

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Charlott216
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 14 cze 2020, 12:04
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Oblicz macierz odwrotną

Post autor: Charlott216 »

Oblicz macierz odwrotną:

\[a) \begin{bmatrix} 3 &4\\ 5 & 7\\ \end{bmatrix} \\b) \begin{bmatrix} 2 &1&-2\\ 0&3&-1\\ 2 &4&-3\\\end{bmatrix} \]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz macierz odwrotną

Post autor: eresh »

Charlott216 pisze: 14 cze 2020, 13:17 Oblicz macierz odwrotną:

\[a) \begin{bmatrix} 3 &4\\ 5 & 7\\ \end{bmatrix} \]
\(\det\begin{bmatrix} 3 &4\\ 5 & 7\\ \end{bmatrix}=1\\
D_{11}=(-1)^2\cdot 7=7\\
D_{12}=(-1)^3\cdot 5=-5\\
D_{21}=(-1)^3\cdot 4=-4\\
D_{22}=(-1)^4\cdot 3=3\\
\begin{bmatrix} 3 &4\\ 5 & 7\\ \end{bmatrix}^{-1}=\frac{1}{1} \begin{vmatrix} 7&-5\\-4&3\end{vmatrix} ^T= \begin{bmatrix}7&-4\\-5&3 \end{bmatrix} \)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz macierz odwrotną

Post autor: panb »

Charlott216 pisze: 14 cze 2020, 13:17 Oblicz macierz odwrotną:
\[b) \begin{bmatrix} 2 &1&-2\\ 0&3&-1\\ 2 &4&-3\\\end{bmatrix} \]
\( \begin{vmatrix}2 &1&-2\\ 0&3&-1\\ 2 &4&-3 \end{vmatrix}=-18-2+12+8=0 \)
Jest to macierz osobliwa - nie istnieje macierz odwrotna (wiersz trzeci = wiersz pierwszy +wiersz drugi)
ODPOWIEDZ