znajdź pierwiastki zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

znajdź pierwiastki zespolone

Post autor: TomaszSy »

znajdź pierwiastki z liczby zespolonej
\( \sqrt[9]{27+4i} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: znajdź pierwiastki zespolone

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Re: znajdź pierwiastki zespolone

Post autor: TomaszSy »

Wiem jak liczy się pierwiastki ale tutaj są takie liczby że nie umiem wyznaczyć arg z
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: znajdź pierwiastki zespolone

Post autor: Jerry »

Skoro \(\cos\varphi={27\over\sqrt{745}}\), to \(\varphi=\arccos{27\over\sqrt{745}}\) albo \(\varphi\approx 9^\circ={\pi\over20}\)

Pozdrawiam
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: znajdź pierwiastki zespolone

Post autor: korki_fizyka »

TomaszSy pisze: 12 cze 2020, 14:30 Wiem jak liczy się pierwiastki ale tutaj są takie liczby że nie umiem wyznaczyć arg z
nie jęcz tylko zabierz się do roboty albo pokaż swoje rachunki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ