Znajdź równanie parametryczne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Znajdź równanie parametryczne

Post autor: TomaszSy »

Znajdź równanie parametryczne k:\( \begin{cases} x-4y-5z-1=0\\ 3x+y-2z-3=0\end{cases} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Znajdź równanie parametryczne

Post autor: radagast »

TomaszSy pisze: 07 cze 2020, 10:17 Znajdź równanie parametryczne k:\( \begin{cases} x-4y-5z-1=0\\ 3x+y-2z-3=0\end{cases} \)
\([1,-4,-5],[3,1,-2]\)- wektory prostopadłe do szukanej prostej.
\([1,-4,-5] \times [3,1,-2]=[13,-13,13] \parallel [1,-1,1]\)- wektor równoległy do szukanej prostej
\((1,0,0)\) - punkt szukanej prostej (spełnia jej równanie krawędziowe)

zatem równanie parametryczne: \( \begin{cases}x=t+1\\y=-t\\z=t \end{cases} \)
ODPOWIEDZ