\( \begin{cases} z-u=-1\\ -3z+3u=3\\ 2x+3y+2u=2\end{cases} \)
jak zapisać ten układ w postaci takiej która pozwala na wykorzystanie wzorów Cramera?
wzory Cramera
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wzory Cramera
\( \begin{cases} u=1+z\\ u=1+z\\ 2x+2u=2-3y\end{cases} \)
\( \begin{cases} u=1+z\\ 2x+2u=2-3y\end{cases} \)
z i y są parametrami układu z niewiadomymi x i u
\( \begin{cases} u=1+z\\ 2x+2u=2-3y\end{cases} \)
z i y są parametrami układu z niewiadomymi x i u
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wzory Cramera
A ja nie bardzo rozumiem o jaką macierz pytasz.
Postać macierzowa powyższego układu:
\( \left[\begin{array}{cc}0&1\\2&2\end{array}\right] \left[\begin{array}{c} x\\ u \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 1+z\\ 2-3y \end{array}\right]\)
choć można go rozwiązać w pamięci:
\( \begin{cases} u=1+z\\ x= \frac{-3}{2} y-z\end{cases} \)
Postać macierzowa powyższego układu:
\( \left[\begin{array}{cc}0&1\\2&2\end{array}\right] \left[\begin{array}{c} x\\ u \end{array}\right] = \left[\begin{array}{c} 1+z\\ 2-3y \end{array}\right]\)
choć można go rozwiązać w pamięci:
\( \begin{cases} u=1+z\\ x= \frac{-3}{2} y-z\end{cases} \)