Metodą macierzową rozwiąż równanie:
\( \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&4\end{array}\right] \) \( \cdot \) X+X - \( \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&5\end{array}\right] \)=\( \left[\begin{array}{cc}-6&3\\3&6\end{array}\right] \)
równanie macierzowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: równanie macierzowe
\( \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&4\end{array}\right] \cdot X+ \left[\begin{array}{cc}1&0\\0&1\end{array}\right] \cdot X = \left[\begin{array}{cc}1&2\\3&5\end{array}\right] + \left[\begin{array}{cc}-6&3\\3&6\end{array}\right] \)
\( \left[\begin{array}{cc}2&2\\3&5\end{array}\right] \cdot X= \left[\begin{array}{cc}-5&5\\6&11\end{array}\right] \)
\(X= \left[\begin{array}{cc}2&2\\3&5\end{array}\right] ^{-1}\left[\begin{array}{cc}-5&5\\6&11\end{array}\right] \)
\( \left[\begin{array}{cc}2&2\\3&5\end{array}\right] \cdot X= \left[\begin{array}{cc}-5&5\\6&11\end{array}\right] \)
\(X= \left[\begin{array}{cc}2&2\\3&5\end{array}\right] ^{-1}\left[\begin{array}{cc}-5&5\\6&11\end{array}\right] \)