czesc urojona - prosze o sprawdzenie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

czesc urojona - prosze o sprawdzenie

Post autor: kate84 »

Podac czesc urojoną i rzeczywistą:
\( \frac{i^5 \cdot (2+i)}{(3+2i)^2} \)

Moje wyniki to:
urojona to \( \frac{22}{169} \)
rzeczywista to \( \frac{19}{169} \)

dobrze?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: czesc urojona - prosze o sprawdzenie

Post autor: kerajs »

Dobrze.
\( \frac{i^5 \cdot (2+i)}{(3+2i)^2} = \frac{19}{169} +i \frac{22}{169} \)
ODPOWIEDZ