Cześć wszystkim Szukam dobrej duszyczki która pomogłaby mi w zadaniu z działu optyki geometrycznej. Sprawdziła część rozwiązania do zadania 1 oraz podała dalsze wskazówki....
ZADANIE 1 : Odległość między przedmiotem świecącym a ekranem, na którym powstaje ostry, powiększony obraz tego przedmiotu wynosi 𝑑. Przesunięcie soczewki o odcinek długości 𝑙 w kierunku ekranu pozwala otrzymać ostry, pomniejszony obraz tego przedmiotu. Obliczyć stosunek wielkości obrazów powiększonego i pomniejszonego.
ZADANIE 2: Dwie soczewki zbierające o ogniskowych 𝑓1 = 24 𝑐𝑚 i 𝑓2 = 40 𝑐𝑚 ustawiono w odległości 𝑑 = 56 𝑐𝑚 jedna od drugiej tak, że ich osie optyczne tworzą jedną prostą. W którym miejscu pomiędzy nimi należy ustawić przedmiot, aby otrzymane obrazy były równej wielkości, przy czym jeden z nich był rzeczywisty, a drugi pozorny?
Fizyka- optyka geometryczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 05 cze 2020, 09:52
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka- optyka geometryczna
ZAD.1 Nie ma czego sprawdzać
ZAD.2 obraz pozorny: x < f, rzeczywisty: x > f, obrazy równej wielkości czy powiększenia te same p = \frac{|y|}{x}
Należy rozwiązać ten układ r-ń plus warunek\( x_1 + x_2 = d\) ot i cała filozofia
ZAD.2 obraz pozorny: x < f, rzeczywisty: x > f, obrazy równej wielkości czy powiększenia te same p = \frac{|y|}{x}
Należy rozwiązać ten układ r-ń plus warunek\( x_1 + x_2 = d\) ot i cała filozofia
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 05 cze 2020, 09:52
Re: Fizyka- optyka geometryczna
Dziekuję za odpowiedź. Mam taki układ równań tylko z 4 niewiadomymi, jest on poprawny?
x1+x2=d
1/x1=1/f1-1/y1
1/x2=1f2-1/y2
x1+x2=d
1/x1=1/f1-1/y1
1/x2=1f2-1/y2
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka- optyka geometryczna
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl