Dla podprzestrzeni V w \( \rr 4\) znaleźć bazę z układu równań:
\( \begin{cases}-2x1 + x2 = 0 \\ 3x1 + x2 - x3 = 0\end{cases}\)
Zrobiłem zredukowaną macierz, ale nie wiem co dalej zrobić
\( \begin{bmatrix}-2\:1\: 0\: 0 \\ 0\: \frac{5}2{} \:-1\: 0 \end{bmatrix} \)
Znalezienie Bazy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Znalezienie Bazy
Trzeba rozwiązać ten układ. Jest to układ nieoznaczony
\( \begin{cases}x_1= \frac{1}{5}t\\ x_2= \frac{2}{5}t\\x_3=t\in \rr \end{cases} \)
Biorąc \(x_3=5t\), dostajemy rozwiązanie \((t, 2t, 5t)=t(1,2,5)\), więc bazą zbioru rozwiązań tego układu jest wektor (1,2,5)
\( \begin{cases}x_1= \frac{1}{5}t\\ x_2= \frac{2}{5}t\\x_3=t\in \rr \end{cases} \)
Biorąc \(x_3=5t\), dostajemy rozwiązanie \((t, 2t, 5t)=t(1,2,5)\), więc bazą zbioru rozwiązań tego układu jest wektor (1,2,5)