Wyznacz równanie wycinka koła

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Okraglak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 maja 2020, 21:20
Płeć:

Wyznacz równanie wycinka koła

Post autor: Okraglak »

Wyznacz równanie wycinka koła, gdzie:
- środek wycinka - S = (a, b) (środek okręgu, z którego powstał wycinek)
- promień - r
- kąt wycinka - \(\alpha\)
Obrazek

I muszę wyznaczyć równanie tego wycinka. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Próbowałem coś myśleć z zamianą na postać parametryczną, ale też totalnie nie mam pomysłu :(
Okraglak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 maja 2020, 21:20
Płeć:

Re: Wyznacz równanie wycinka koła

Post autor: Okraglak »

Można dodać, że \(\alpha = \gamma - \beta\)
Gdzie \(\gamma\) i \(\beta\) są znane i liczone tak jak kąty w liczbach zespolonych (od dodatniej części osi OX, przeciwnie z ruchem wskazówek zegara)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wyznacz równanie wycinka koła

Post autor: korki_fizyka »

Wycinek koła czy może okręgu=długość łuku? Obrazka nie widać :(
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ