Napisać równanie w postaci parametrycznej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Napisać równanie w postaci parametrycznej

Post autor: MartaaKo »

Napisać równanie w postaci parametrycznej , prostej l przechodzącej przez punkty \(A(1,-5), B (-2,4) \)
Wyznaczyłam równanie w takiej postaci \(AB: y=-3x+2\) ale nie potrafię przekształcić na postać parametryczną.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Napisać równanie w postaci parametrycznej

Post autor: panb »

MartaaKo pisze: 06 maja 2020, 20:19 Napisać równanie w postaci parametrycznej , prostej l przechodzącej przez punkty \(A(1,-5), B (-2,4) \)
Wyznaczyłam równanie w takiej postaci \(AB: y=-3x+2\) ale nie potrafię przekształcić na postać parametryczną.
\(\vec{AB}=[-2-1,4-(-5)]=[-3,9] \So
\begin{cases} x=1-3t\\ y=-5+9t\end{cases},\,\,\, 0 \le t \le 1 \)

albo korzystając z równania prostej, które ma postać \(\,\, y=-3x-2 \So \begin{cases}x=t\\y=-3t-2 \end{cases} , \,\,\, -2\le t \le 1\)

Rożnica jest taka, że poruszamy się w rożnych kierunkach. Za pierwszym razem od A do B, za drugim od B do A.
Jeśli nie chodzi o całki skierowane, to wszystko jedno. :)
ODPOWIEDZ