Oblicz odległość punktu A(1,2,5) od płaszczyzny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz odległość punktu A(1,2,5) od płaszczyzny
Oblicz odległość punktu \(A(1,2,5)\) od płaszczyzny \((x,y,z) =(-1,0,0)+s(-2,0,1)+t(5,1,0)\).
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz odległość punktu A(1,2,5) od płaszczyzny
Równanie ogólne płaszczyzny: \(x-5y+2z+1=0\)
No to szukana odległość wynosi: \( \frac{|1-5 \cdot 2+2 \cdot 5+1|}{ \sqrt{1+25+4} } = \frac{2}{ \sqrt{30} }= \frac{ \sqrt{30} }{15} \)
No to szukana odległość wynosi: \( \frac{|1-5 \cdot 2+2 \cdot 5+1|}{ \sqrt{1+25+4} } = \frac{2}{ \sqrt{30} }= \frac{ \sqrt{30} }{15} \)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz odległość punktu A(1,2,5) od płaszczyzny
wygooglaj sobie (albo przejrzyj notatki z wykładu), a jeśli nie masz to popatrz np. tu : https://www.youtube.com/watch?v=tV_VBTUf-Fg