Napisz równanie płaszczyzny równoległej do wektora \((-3,1,4)\) i przechodzącej przez punkty\( A(2,-1,3), B(3,1,2) \)Użyj postaci parametrycznej.
Postać ogólną obliczyłem tak \(9x-y+7z-40=0\)
Napisz równanie płaszczyzny równoległej do wektora (-3,1,4) i przechodzącej przez punkty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Napisz równanie płaszczyzny równoległej do wektora (-3,1,4) i przechodzącej przez punkty
\(A= \left(2,-1,3 \right) \) punkt należący do płaszczyzny
\( \vec{AB}= \left[1,2,-1 \right] \) jeden wektor równoległy do płaszczyzny
\( \left[-3,1,4 \right] \)drugi wektor równoległy do płaszczyzny
zatem
\( \begin{cases}x=2+r-3s\\y=-1+2r+s\\z=3-r+4r \end{cases} \) przedstawienie parametryczne płaszczyzny
\( \vec{AB}= \left[1,2,-1 \right] \) jeden wektor równoległy do płaszczyzny
\( \left[-3,1,4 \right] \)drugi wektor równoległy do płaszczyzny
zatem
\( \begin{cases}x=2+r-3s\\y=-1+2r+s\\z=3-r+4r \end{cases} \) przedstawienie parametryczne płaszczyzny