Napisz równanie płaszczyzny równoległej do prostych \(l_1: (x,y,z)=(1,0,0)+s(-1,3,2)\), \(l_2: (x,y,z)=(1,0,0)+t(3,2,5)\) i przechodzącej przez punkt \(A(-2,1,4)\). Użyj postaci
a) parametrycznej
b) ogólnej
Napisz równanie płaszczyzny równoległej do prostych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Napisz równanie płaszczyzny równoległej do prostych
a)
\(\pi : \ (x,y,z)=(-2,1,4)+s(-1,3,2)+t(3,2,5)\)
b) wektor normalny płaszczyzny to iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych prostych
\( \pi : \ 11(x+2)+11(y-1)-11(z-4)=0\\
x+y-z+5=0\)
\(\pi : \ (x,y,z)=(-2,1,4)+s(-1,3,2)+t(3,2,5)\)
b) wektor normalny płaszczyzny to iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych prostych
\( \pi : \ 11(x+2)+11(y-1)-11(z-4)=0\\
x+y-z+5=0\)