Równania macierzowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rwefhweo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 16 sty 2020, 10:37
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równania macierzowe

Post autor: rwefhweo »

1) XA-2X=B
2) AXB+2AX=C

Proszę o samo rozpisanie równania jak wyznaczyć X
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania macierzowe

Post autor: panb »

rwefhweo pisze: 07 kwie 2020, 15:23 1) XA-2X=B
2) AXB+2AX=C
Proszę o samo rozpisanie równania jak wyznaczyć X
  • Fakt: \(2A=A2\)
    Patrz: Własności TUTAJ
1) \(XA-2X=B \So XA-X2=B \So X(A-2I)=B \So X=B(A-2I)^{-1}\)

2) \(AXB+2AX=C \So AXB+AX2=C \So AX(B+2I)=C \So X=A^{-1}C(B+2I)^{-1}\)
ODPOWIEDZ