Rozwiąż równanie z niewiadomą zespoloną z
\(z^4+10z^2+169=0\)
Rozwiąż równanie z niewiadomą zespoloną z
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą zespoloną z
\((z^2+13)^2-16z^2=0\\
(z^2-4z+13)(z^2+4z+13)=0\\
z^2-4z+13=0 \ \ \ \vee \ \ \ z^2+4z+13=0\)
\(z^2-4z+13=0\\
(z-2)^2+9=0\\
(z-2)^2-(i3)^2=0\\
(z-2-i3)(z-2+i3)=0\\
z=2+i3 \ \ \ \vee \ \ \ z=2-i3 \\
\\
-----------------\\
\\
z^2+4z+13=0\\
(z+2)^2+9=0\\
(z+2)^2-(i3)^2=0\\
(z+2-i3)(z+2+i3)=0\\
z=-2+i3 \ \ \ \vee \ \ \ z=-2-i3\)
(z^2-4z+13)(z^2+4z+13)=0\\
z^2-4z+13=0 \ \ \ \vee \ \ \ z^2+4z+13=0\)
\(z^2-4z+13=0\\
(z-2)^2+9=0\\
(z-2)^2-(i3)^2=0\\
(z-2-i3)(z-2+i3)=0\\
z=2+i3 \ \ \ \vee \ \ \ z=2-i3 \\
\\
-----------------\\
\\
z^2+4z+13=0\\
(z+2)^2+9=0\\
(z+2)^2-(i3)^2=0\\
(z+2-i3)(z+2+i3)=0\\
z=-2+i3 \ \ \ \vee \ \ \ z=-2-i3\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 122
- Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Rozwiąż równanie z niewiadomą zespoloną z
Dziękuję teraz mam takie równanie
\(z^4 - (18i - 4i)z^2 + 77 + 36i\) Udało mi się narazie tak
\((z^2 -(9-2i))^2 + 72i)\) i nie wiem jak dalej
\(z^4 - (18i - 4i)z^2 + 77 + 36i\) Udało mi się narazie tak
\((z^2 -(9-2i))^2 + 72i)\) i nie wiem jak dalej