\( \frac{1+i}{z} = \frac{2 - 3i}{\overline{z}} \)
W załączniku załączam moje rozwiązania w których nie wiem co dalej.
Rozwiązać w ciele liczb zespolonych równania:
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Rozwiązać w ciele liczb zespolonych równania:
\overline{z}=\(\overline{z}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Rozwiązać w ciele liczb zespolonych równania:
Wg mnie - równanie sprzeczne. Elementarnie:
Niech
\(z=a+bi\wedge a^2+b^2>0\)
wtedy
\( \frac{1+i}{a+bi} = \frac{2 - 3i}{a-bi} \\
a-bi+ai+b=2a-3ai+2bi+3b\\
(a+2b)+(3b-4a)i=0\\
\begin{cases}a+2b=0\\3b-4a=0 \end{cases} \\
(a,b)\in\emptyset
\)
Pozdrawiam
Niech
\(z=a+bi\wedge a^2+b^2>0\)
wtedy
\( \frac{1+i}{a+bi} = \frac{2 - 3i}{a-bi} \\
a-bi+ai+b=2a-3ai+2bi+3b\\
(a+2b)+(3b-4a)i=0\\
\begin{cases}a+2b=0\\3b-4a=0 \end{cases} \\
(a,b)\in\emptyset
\)
Pozdrawiam