Zadanie podzbiór przestrzeni liniowej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiktoria123456
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 25 mar 2020, 21:22
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Zadanie podzbiór przestrzeni liniowej

Post autor: wiktoria123456 »

Zbadaj czy podzbiór przestrzeni liniowej V nad ciałem K jest jej podprzestrzenią liniową:
\[V = \rr^3, K=\rr, U = \{[a,b,c]: a,b,c \in\rr, ab \geqslant ­ 0\}.\]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zadanie podzbiór przestrzeni liniowej

Post autor: grdv10 »

Mamy \([-1,0,0]\in U\), oraz \([0,1,0]\in U\), ale suma tych wektorów, czyli \([-1,1,0]\not\in U\). Tak więc \(U\) nie jest podprzestrzenią liniową \(\rr^3\).
ODPOWIEDZ