y'-3y=sinx
Uzmienniłem stałą wyszło mi
y=Ce^3x
y'=C'(x)e^3x+3Ce^3x
C(x)=całka z sinx*e^-3x
i ta całka mi nie wychodzi
y'-2y=x^2-3x
tutaj tak samo jak wyżej uzmienniłem stała
y=C(x)*e^2x
y'=C'(x)*e^2x+C(x)*e^2x
C=całka z (x^2-3x)e^-2x
Nie wiem czy dobrze wyliczam to C a potem całke, dlatego prosiłbym o sprawdzenie tego
równanie różniczkowe metoda przewidywań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: równanie różniczkowe metoda przewidywań
\(\int e^{-3x}\sin xdx= \begin{bmatrix} u(x)=\sin x&u'(x)=\cos x\\v'(x)=e^{-3x}&v(x)=-\frac{1}{3}e^{-3x}\end{bmatrix} =-\frac{1}{3}e^{-3x}\sin x+\frac{1}{3}\int e^{-3x}\cos xdx=\\=\begin{bmatrix} u(x)=\cos x&u'(x)=-\sin x \\v'(x)=e^{-3x}&v(x)=-\frac{1}{3}e^{-3x}\end{bmatrix}=-\frac{1}{3}e^{-3x}\sin x+\frac{1}{3}(-\frac{1}{3}e^{-3x}\cos x-\frac{1}{3}\int e^{-3x}\sin x dx)=\\=
-\frac{1}{3}e^{-3x}\sin x-\frac{1}{9}e^{-3x}\cos x-\frac{1}{9}\int e^{-3x}\sin x dx\\
\int e^{-3x}\sin xdx=-\frac{1}{3}e^{-3x}\sin x-\frac{1}{9}e^{-3x}\cos x-\frac{1}{9}\int e^{-3x}\sin x dx\\
\frac{10}{9}\int e^{-3x}\sin xdx=-\frac{1}{3}e^{-3x}\sin x-\frac{1}{9}e^{-3x}\cos x\\
\int e^{-3x}\sin xdx=-\frac{3}{10}e^{-3x}\sin x-\frac{1}{10}e^{-3x}\cos x
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: równanie różniczkowe metoda przewidywań
\(\int (x^2-3x)e^{-2x}dx= \begin{bmatrix} u(x)=x^2-3x&u'(x)=2x-3\\v'(x)=e^{-2x}&v(x)=-\frac{1}{2}e^{-2x}\end{bmatrix} =-\frac{1}{2}e^{-2x}(x^2-3x)+\frac{1}{2}\int e^{-2x}(2x-3)dx=\\=\begin{bmatrix} u(x)=2x-3&u'(x)=2\\v'(x)=e^{-2x}&v(x)=-\frac{1}{2}e^{-2x}\end{bmatrix}=\frac{1}{2}e^{-2x}(x^2-3x)+\frac{1}{2}(-\frac{1}{2}e^{-2x}(2x-3)+\int e^{-2x}dx)=\\
=\frac{1}{2}e^{-2x}(x^2-3x)-\frac{1}{4}e^{-2x}(2x-3)-\frac{1}{4}e^{-2x}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: równanie różniczkowe metoda przewidywań
A czemu nie metodą przewidywań, jak w tytule posta?
Równanie jednorodne rozwiązałeś ok: \(y_0=Ce^{3x}\)
Teraz przewidujemy, że "dodatek" będzie postaci \(y_1=a\sin x+b\cos x,\,\,\, y_1'=a\cos x-b\sin x\)
\(y_1'-3y_1=\sin x \iff a\cos x-b\sin x-3(a\sin x+b\cos x)\equiv\sin x \\
(a-3b)\cos x-(3a+b)\sin x \equiv \sin x\\
\begin{cases}a-3b=0\\3a+b=-1 \end{cases} \So a=- \frac{3}{10} ,b=- \frac{1}{10} \)
Równanie jednorodne rozwiązałeś ok: \(y_0=Ce^{3x}\)
Teraz przewidujemy, że "dodatek" będzie postaci \(y_1=a\sin x+b\cos x,\,\,\, y_1'=a\cos x-b\sin x\)
\(y_1'-3y_1=\sin x \iff a\cos x-b\sin x-3(a\sin x+b\cos x)\equiv\sin x \\
(a-3b)\cos x-(3a+b)\sin x \equiv \sin x\\
\begin{cases}a-3b=0\\3a+b=-1 \end{cases} \So a=- \frac{3}{10} ,b=- \frac{1}{10} \)
Odpowiedź: \(y=Ce^{3x}- \frac{3}{10}\sin x- \frac{1}{10}\cos x\)
Re: równanie różniczkowe metoda przewidywań
Skąd mam wiedzieć że dodatek będzie właśnie w takiej postaci?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: równanie różniczkowe metoda przewidywań
W drugim przykładzie, po prawej stronie jest wielomian stopnia drugiego, więc dodatek \(\,y_1=Ax^2+Bx+C\)