wielomian minimalny liczby

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

wielomian minimalny liczby

Post autor: mela1015 »

Znaleźć wielomian minimalny liczby \( \sqrt{2} + \sqrt{3} \) nad ciałem:
a) \(Q( \sqrt{5} )\)
b) \(Q( \sqrt{2} )\)

W ciele \(Q\) wyszedł taki wielomian minimalny:
\(X^4+2X^2-11\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2020, 16:07 przez mela1015, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: Jerry »

Nie ogarniam... w ciele \(Q( \sqrt{5} )\) ?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: mela1015 »

nad podanym ciałem
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: Jerry »

b) Robiłbym chyba tak:
\( \sqrt{2} + \sqrt{3}=x \)
\( (x-\sqrt{2})^2 = (\sqrt{3})^2 \)
Odp. \(w(x)=x^2-2\sqrt2 x-1\)

a) Ale na ciało \(Q( \sqrt{5} )\) nie mam pomysłu...

Pozdrawiam
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: mela1015 »

Najwidoczniej chyba jest błąd w książce pewnie powinno być \( \sqrt{2} + \sqrt{5} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: Jerry »

mela1015 pisze: 15 mar 2020, 15:40 W ciele \(Q\) wyszedł taki wielomian minimalny:
\(X^4+2X^2-11\)
Wg mnie: \(w(x)=x^4-10x^2+1\)

Pozdrawiam
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: mela1015 »

W ciele \(Q\) wychodzi \(X^4-14X+9\) jeśli mamy \( \sqrt{2} + \sqrt{5} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: Jerry »

Zgadza się, miłego dnia!
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: wielomian minimalny liczby

Post autor: mela1015 »

A jak wyznaczyć wielomian minimalny nad ciałem \(Q( \sqrt{2} , \sqrt{5} )\)?

Po prostu będzie \(X-( \sqrt{2}+ \sqrt{5}) \)?
ODPOWIEDZ