Rozwiąż układ równań

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż układ równań

Post autor: Kowal1998 »

Rozwiąż układ równań liniowych A\( \begin{bmatrix}x_1\\x_2\\x_3 \end{bmatrix} \) = \( \begin{bmatrix}3\\2\\1 \end{bmatrix} \) nad \(Z_5\)

A =\(\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&3&3\\2&2&0\end{array}\right]\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż układ równań

Post autor: kerajs »

Można go rozwiązać w pamięci.
Dodając do drugiego równania pierwsze od razu dostaję \(x_3=0\)
Teraz odejmując od trzeciego równania pierwsze mam \(x_1=-2=3\), czyli \(x_2=0\)
ODPOWIEDZ