Mnożenie macierzy w ciele Z5

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Mnożenie macierzy w ciele Z5

Post autor: Kowal1998 »

Niech A =\(\left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\4&3&3\\2&2&0\end{array}\right]\), B=\(\left[\begin{array}{ccc}3&1&1\\1&2&2\\4&3&4\end{array}\right]\) będą macierzami o współczynnikach w \(Z_5\).

oblicz A*B
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Mnożenie macierzy w ciele Z5

Post autor: panb »

Wykonuj działania normalnie, a wynik dziel przez 5 i do macierzy wpisuj resztę.
Przykład:
\(1 \cdot 3+2 \cdot 1+3 \cdot 4=17 \equiv 2_{ [5]} \So c_{1,1}=2\)
Itd.
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Mnożenie macierzy w ciele Z5

Post autor: Kowal1998 »

Dziękuję, a jak sprawdzić czy macierz A jest odwracalna? Policzyć normalnie wyznacznik?
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Mnożenie macierzy w ciele Z5

Post autor: Kowal1998 »

I zrobić resztę z dzielenia wyznacznika przez 5 i sprawdzić czy jest różna od 0?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Mnożenie macierzy w ciele Z5

Post autor: kerajs »

Yes.

.............
Kowal1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 122
Rejestracja: 18 lis 2017, 21:17
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Mnożenie macierzy w ciele Z5

Post autor: Kowal1998 »

A odwrócić normalnie i zrobić resztę?
ODPOWIEDZ