Postać trygonometryczna

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rodzyneq
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2020, 21:36

Postać trygonometryczna

Post autor: rodzyneq »

\( \frac{-4+4 \sqrt{3i} }{3- \sqrt{3i} } \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Postać trygonometryczna

Post autor: grdv10 »

Wykonaj wskazane działania, czyli pomnóż i podziel przez sprzężenie mianownika. Otrzymasz postać algebraiczną, którą potem przerobisz na trygonometryczną wyznaczając moduł i argument.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Postać trygonometryczna

Post autor: Jerry »

rodzyneq pisze: 16 lut 2020, 22:06 \( \frac{-4+4 \sqrt{3i} }{3- \sqrt{3i} } \)
\(i\) jest pod pierwiastkiem?
\( \frac{-4+4 \sqrt{3i} }{3- \sqrt{3i} } \cdot\frac{3+ \sqrt{3i} }{3+ \sqrt{3i} } =\frac{-12+8\sqrt{3i}+12i}{9-3i}=\frac{-12+8\sqrt{3i}+12i}{9-3i}\cdot\frac{9+3i}{9+3i}=\\ =\frac{(-12+8\sqrt{3i}+12i)(9+3i)}{81+9}=\cdots\)

Po uporządkowaniu trzeba by było policzyć dalej dla każdego z \(\sqrt{i}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ