Odwzorowanie liniowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Odwzorowanie liniowe

Post autor: MiedzianyDawid »

a) Dane jest odwzorowanie liniowe L: \( \rr ^3 \to \rr ^3\), L(x,y,z)=(x+2y,y-z,-y+z).
Napisz macierz tego odwzorowania w bazach kanonicznych. Wyznacz jądro i obraz odwzorowania L oraz ich bazy.

b) Sprawdź, czy wektory v1 = (0, −1, −2, 5), v2 = (0, 0, −1, 2), v3 = (0, −1, 0, 3),
v4 = (0, 0, 0, 2) tworzą bazę przestrzeni wektorowej \( \rr ^4\).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Odwzorowanie liniowe

Post autor: panb »

b) trzeba policzyć wyznacznik utworzony z tych wektorów. Jeśli niezerowy, to niezależne i są bazą. Jeśli wyjdzie zero - nie tworzą bazy.
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Re: Odwzorowanie liniowe

Post autor: MiedzianyDawid »

A w podpunkcie a) w jaki sposób wyznaczyć bazy?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Odwzorowanie liniowe

Post autor: panb »

Bazę jądra to łatwo. Tworzą ją te wektory/ten wektor, na których jądro jest rozpięte (muszą być liniowo niezależne, ale jak jest to jeden wektor, to nie ma problemu).

Bazę obrazu wyznacza się trochę bardziej skomplikowanie (przy okazji w tej metodzie wychodzi też baza jądra). Opisane jest to TUTAJ .
Sprobuj, w koncu na tym polega studiowanie.
ODPOWIEDZ