wykres funkcji trygonometrycznej

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Amtematiksonn »

Narysuj wykres funkcji:
f(x) = (cos(1/2 x)) ^ 2
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: radagast »

Amtematiksonn pisze: 23 sty 2020, 16:29 Narysuj wykres funkcji:
f(x) = (cos(1/2 x)) ^ 2
Miało być tak \(f(x) = \cos^ 2 \frac{1}{2} x \) czy tak \(f(x) = \cos^ 2 \frac{1}{2x} \) czy jeszcze inaczej ?
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Amtematiksonn »

w mianowniku sama 2, bez x
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: radagast »

No to :
\(\cos x= 2\cos^2 \frac{1}{2} x-1\) stąd \( \frac{1}{2}\cos x+\frac{1}{2}= \cos^2 \frac{1}{2} x\)
zatem
\(f(x) = \cos^ 2 \frac{1}{2} x \)
\(f(x) = \frac{1}{2}\cos x +\frac{1}{2}\)
Narysować
\(f_1(x)=\cos x\)
"spłaszczyć" dwukrotnie w pionie , otrzymujesz
\(f_2(x)= \frac{1}{2}\cos x\)
przesunąć o \(\frac{1}{2}\) w górę, otrzymujesz
\(f(x) = \frac{1}{2}\cos x +\frac{1}{2}\) czyli to co trzeba :)
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Amtematiksonn »

czemu pomnożyłaś razy 2 i odjęłaś 1? i potem skąd się wzięła 1/2 ?
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Amtematiksonn »

chciałbym zrozumieć te przekształcenia ale jakoś nie mogę :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: radagast »

\(\cos 2t=2\cos^2 t-1\) - jest t.zw wzór na cosinus kąta podwojonego (jest w tablicach, a poza tym da się udowodnić - nie trudno)
podstawiając \(x=2t\) otrzymujemy \(\cos x=2\cos^2 \frac{1}{2}x -1\), a dalej masz wyżej
Amtematiksonn
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 243
Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
Podziękowania: 132 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: wykres funkcji trygonometrycznej

Post autor: Amtematiksonn »

Dziękuję bardzo za pomoc :)
ODPOWIEDZ