wektory

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

wektory

Post autor: enta »

Niech u=(x,3,-3x,7,3) v=(3x,7x,4,7,-4x) będą wektorami w \(R^5\). Dla jakiego x wektory te są prostopadłe.

Czy tutaj chodzi o to, żeby iloczyn skalarny był równy 0?

jak tym sposobem robię to wychodzi mi funkcja kwadratowa w której delta jest ujemna i nie wiem czy tak powinno być.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wektory

Post autor: panb »

Tak, to o to chodzi.
Delta jest równa 4050, \( \sqrt{\Delta} =45 \sqrt{2} \)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: wektory

Post autor: enta »

to nie wiem gdzie, źle liczę \(u \circ v= x*3x+3*7x-3x*4+7*7-4x*3=3x^2+21x-12x+49-12x= 3x^2-3x+49\)
tak powinno być?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wektory

Post autor: panb »

No, masz rację, ja się pomyliłem. miałem \(12x^2 \)w jednym miejscu.
Dobrze liczysz. To znaczy, że nie będą prostopadłe dla żadnego iksa.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: wektory

Post autor: enta »

ok dzięki wielkie za pomoc :)
ODPOWIEDZ