Znajdź wszystkie całkowite rozwiązania równania:
\(x+y+z+xyz=xy+xz+yz+2\)
Znajdź rozwiązania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 488
- Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
- Podziękowania: 229 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Znajdź rozwiązania
Aby x był liczbą całkowitą to ułamek \(\frac{1}{(y-1)(z-1)} \) także musi być całkowity, a tak jest tylko wtedy gdy mianownikiem będzie wartość 1 lub -1
Są dokładnie cztery rozwiązania gdy:
a) \(\begin{cases} y-1=1 \\ z-1=1\end{cases} \)
b) \(\begin{cases} y-1=1 \\ z-1=-1\end{cases} \)
c) \(\begin{cases} y-1=-1 \\ z-1=1\end{cases} \)
d) \(\begin{cases} y-1=-1 \\ z-1=-1\end{cases} \)
Są dokładnie cztery rozwiązania gdy:
a) \(\begin{cases} y-1=1 \\ z-1=1\end{cases} \)
b) \(\begin{cases} y-1=1 \\ z-1=-1\end{cases} \)
c) \(\begin{cases} y-1=-1 \\ z-1=1\end{cases} \)
d) \(\begin{cases} y-1=-1 \\ z-1=-1\end{cases} \)